Ann Ackaert - Molzelestraat 13 - 9041 Oostakker - 0494 04 17 66 - BE0826.452.173
Voet-je Vitaliteit
  • Home
  • Voetreflexologie
  • Dieptemassage
  • Nek- en Gelaatsmassage
  • Contact
  • Blog

Doe mij maar uiensoep in plaats van plastieksoep

3/5/2019

0 Comments

 
Voortschrijdend inzicht, zo noemen we dat. Plastiek leek ooit een prachtige uitvinding die ons dagelijks leven veel makkelijker maakt, er voor zorgt dat producten vers en veilig blijven en ga zo maar door. Joepie!
Maar wijsheid komt met de jaren. Niemand had toen kunnen voorzien dat het ongebreidelde gebruik van eenmalige plastiek verpakkingen tot een immense 'plastic soup' zou aanleiding geven. Microscopische deeltje van het eens zo opgehemelde plastiek zitten ondertussen overal in ons leefmilieu. Het zal nu een uitdaging worden om die er zo goed mogelijk weer uit te filteren of de gevolgen van die vervuiling in te dammen.

Mei was vroeger de Maria maand bij uitstek. Nu is mei een maand waarin er aandacht gevraagd wordt om meer 'plastiekvrij' te leven en te winkelen. Dienen we daarvoor alle comfort op te geven? Met de fiets volgeladen met lege bokalen en bakjes naar de winkel te sjokken? Nee, helemaal niet. Fabrikanten hebben hier een grote verantwoordelijkheid, en die fabrikanten zijn ERG gevoelig voor het koopgedrag van consumenten. Dus als consument heb je heel wat te zeggen en kun je met kleine stapjes mee helpen aan een nieuwe verpakkingsstrategie. 

Picture
Picture
Mindful haken
Ik ging alvast enkele maanden geleden aan de slag met het maken van herbruikbare groenten- en fruitzakjes. Tijdens de lange winteravonden gedachteloos haken terwijl ik knus in de zetel lig.  Het enige wat je dient te doen is tellen tot 8. Mindfulness noemen ze dat, geen plaats voor piekeren en suffen in je hoofd.

Het patroon vind je bij doemijmaaruiensoep en ze wegen ongeveer 20 gram als je ze in fijn katoen haakt en er kan makkelijk een kilo fruit of groenten in. Ondertussen gebruiken we deze zakjes wekelijks in het grootwarenhuis. Daar worden ze goed onthaald, want ze zijn licht en je kunt makkelijk zien wat er in zit.

En weet je wat, ik bleef maar haken. Dus als je geen zin hebt om zelf met haak en katoen aan de slag te gaan kun je vanaf nu dit eco-zakje inruilen voor 120 JOYN voordeel punten.  Zeg nu zelf, dit is toch de max om te JOYN-en?
0 Comments

De warmte van Afrika in een kop Chai Latte

18/12/2018

0 Comments

 
Onze reis naar Rwanda bracht een resem aan nieuwe ervaringen en indrukken. Die zijn, ook na meer dan een maand, nog niet allemaal verwerkt en ‘verteerd’. Gelukkig maar, want ook een aantal erg positieve ervaringen maken deel uit van het totaal pakket. In het bijzonder de warmte van de mensen en de warmte van het land hebben ons getroffen.

Bij onze aankomst zijn we hartelijk ontvangen door Claudine en Luk van de vzw IMPORE (https://www.impore.be/) maar daarover meer in een volgende nieuwsbrief.
De ontvangst ’s avonds na een lange vlucht deed ons denken aan onze eigen thuishaven, niet in minst toen de aangeboden kop African Tea, perfect de smaak opleverde van de Chai Latte die ik thuis graag drink voor het slapengaan.

Toegegeven, mijn Chai Latte maakte ik tot nog toe met een instant mix die ik koop bij een artisanale winkel, zeer lekker maar eigenlijk ook zeer prijzig. De African Tea was precies wat ik lekker vind: kruidig, pittig, verwarmend en toch ook in een warm land erg dorstlessend. Ook zonder toegevoegd zoet loopt het bij mij heerlijk naar binnen.
​
Tijdens mijn verblijf in Afrika ben ik dus gestart met het maken van mijn eigen Chai Latte waarmee ik nu elke avond de warmte van Rwanda terug oproep. Een opkikker in de komende koude dagen. Hieronder deel ik je met plezier mijn ‘home made’ recept. Ik gebruik een thermos van 0,5l om de verse thee/ gember mix goed te laten trekken (minstens een uur).
Picture

  • verse gember
  • thee kruiden (dubbele portie)
  • (granen) melk
  • kurkuma poeder
  • kaneel poeder
  • thermosflesje
  • theezeef
  • grote kop
​Een flink stuk verse gember raspen. Een dubbele portie van je favoriete thee mengsel (ik gebruik vooral losse groene thee blaadjes) samen met de geraspte gember in een thermosfles doen. Dit overgieten met water dat net gekookt heeft (dus het mag niet meer broebelen). Minstens een uurtje laten trekken in de thermosfles. Filteren door een theezeef (gember en kruiden goed uitpersen) en terug in je thermos gieten. Een halve tas (granen)melk opwarmen (ik gebruik een grote kop). Daar voeg je een halve afgestreken lepel kurkuma poeder toe en een mespunt kaneel. Aanvullen met het thee mengsel uit je thermosfles.  Je kan de verhoudingen en hoeveelheden natuurlijk aanpassen aan je eigen voorkeur. Ik doe er zelf geen zoetmiddel bij maar een klein lepeltje goede honing of ahornsiroop kan wel voor de zoetebekken onder ons,

Deze mix heeft je een detox-boost en een opkikker voor je immuunsysteem. Doordat ik het mengsel in een thermosfles bewaar heb een voorraadje voor enkele koppen op een dag of avond.

​Gezondheid! 
0 Comments

Vergeet de work-life balance en pluk het klavertje vier!

30/7/2018

0 Comments

 
Elke Geeraerts doorbreekt in haar recentste boek ‘Het Nieuwe Mentaal’ (ISBN9789401438711) op verdienstelijke wijze enkele mythes. Wat me het sterkst bijblijft is enerzijds de mythe van het time-management en anderzijds die van de work-life balans.

Ik leef al jaren vanuit de overtuiging dat we eigenlijk nooit tijd te kort hebben. Nochtans was dit vroeger mijn bijna-standaard antwoord op de simpele vraag ‘Hoe gaat het ermee?’. Tot het besef daagde dat we elke dag opnieuw zo maar voor niks 24h ‘tijd’ krijgen. We hoeven hier geen extra inspanning voor te doen. We hoeven hier niet voor te betalen. We dienen alleen te blijven leven en te blijven ademen.

Schrap dus aub het vastgeroeste idee van ‘tijd te kort’ te hebben. Zelf heb ik de slogan omgedraaid naar ‘Ik heb meer plannen dan tijd’. Want zoals Elke terecht schrijft heeft ons menselijke brein wel een beperkte ‘aandachtsspanne’. Ons brein kan namelijk slechts gedurende een beperkt aantal uren per dag echt gefocust zijn. Verder blijkt dat naarmate we deze aandacht 'versnipperen’  door met meerdere dingen tezelfdertijd bezig te zijn, hoe minder efficiënt  ons brein fungeert. Denk maar aan een smartphone waar teveel APPs op staan en tezelfdertijd actief zijn (soms zonder dat je het merkt!). JUIST, je smartphone werkt steeds trager en je dataverbruik stijgt zienderogen. Daarnaast hebben we als menselijk wezen ook een beperkte ‘energie’. Je kunt proberen eindeloos door te gaan, maar onze biologische klok heeft ook zo zijn eigen wetmatigheden net zoals de batterij van je smartphone overigens!

De tweede mythe die Elke doorkruist is die van de work-life balans. We worden rond de oren geslagen om vooral de balans te bewaren in ons leven bij de zoektocht naar duurzaam geluk. Als je de weegschaal van vrouwe Justitia bekijkt dan zie je snel dat steeds de balans proberen behouden een stressvolle zaak wordt. Vrouwe Justitia zelf draagt dan ook een blinddoek, anders kreeg ze zeker en vast een burn-out van dat zoeken naar evenwicht. Balans is een dynamisch gegeven en het gevoel van evenwicht te hebben eerder een kwestie van een momentopname. Dat kortstondige gelukzalige moment waar alles perfect lijkt te lopen. Van die momenten mag en kan je genieten en het kan je overvallen op het moment dat je huis kraaknet ligt, of als je net een belangrijke taak hebt afgewerkt op je werk, of als je geniet van een drankje tijdens een prachtige zonsondergang. Geniet ervan want we beseffen allemaal dat dat gevoel snel weg-ebt en je eraan vastklampen maakt de zaken alleen erger.

Balans is dus geen ‘gevecht’ tussen je privé leven en je werk, tussen je baas en je kinderen, tussen jezelf en je todo-lijstje. Ik volg de raadgeving van Elke en laat dus het streven naar balans los. Maar wat is dan een mogelijk houvast?  Een reflectietechniek om toch je leven een leidraad te geven of structuur. Ik vond voor mezelf inspiratie in de natuur, in de vorm en de symbolische betekenis van het Klavertje Vier. 

Ik som voor mezelf op wat ik belangrijk vind in mijn leven (job, praktijk, familie, kinderen, hobby’s, gezondheid, ….) zonder daar meteen een prioriteit te hoeven aan vast knopen. Die zaken zijn gewoon allemaal belangrijk, maar in wisselende intensiteit zeg maar. Binnen al die levensdomeinen bekijk ik dan de specifieke zaken waar ik de eerstkomende tijd mee bezig wil zijn of dien te zijn. Waar gaat mijn aandacht vooral naar toe? Waar ga ik mijn energie in steken?
Picture
​Dan zet ik die zaken in de blaadjes van het Klavertje Vier, waarbij je maar 1 hoofditem per blaadje kan en mag invullen! Lastig natuurlijk, want wat geef je op een bepaald moment ruimte in je leven en wat zet je eventueel op een ‘wachtlijst’. Meer dan 1 item per blaadje doet het Klavertje Vier snel verwelken. Net zoals een klaproos, een prachtige bloem maar met uiterst tere bloemblaadjes. 
Het wordt een harde innerlijke strijd! Wat zet ik op elk blaadje? Wat schrap ik? Wat verplaats ik naar de wachtlijst? Zet ik toch meer dan 1 item op een blaadje, dan voel ik dat ik energie en aandacht wegneem van iets anders. Ook dat kan een bewuste keuze zijn, misschien voor even...​ Ook kan de grootte van elk blaadje wel wijzigen ten opzichte van elkaar, maar het klavertje zelf is maar zo groot als mijn energie en draagkracht op een bepaald moment. Dus maak ik een blaadje bewust groter, omdat mijn job of iets anders heel wat ruimte inneemt op dat ogenblik, dan zie ik ook dat de andere blaadjes kleiner worden. 

‘Zucht,' denk ik, 'waarom geen Klavertje Honderd???? Dan kan ik mijn ganse lijstje erin kwijt!'…. Maar dan wordt het duidelijk. Een Klavertje Honderd brengt geen geluk. Het brengt wel het gevoel nooit te kunnen voldoen aan je (zelf gecreëerde?) verwachtingen. 

​#VitaliteitNatuurlijk
0 Comments

Aloe Vera - een plant met power

14/3/2018

0 Comments

 
Picture
Mijn waardering voor de Aloe Vera dateert van meer dan tien jaar terug. Toen woonde is erg 'kleinbehuisd' en had derhalve niet veel plaats voor de onstuimige Aloe Vera plant die ik gekocht had. Met wijd uitstaande vlezige bladen en fijne tandjes aan de randen, was de plant een beetje 'een sta in de weg'. Op een of andere manier bleef ik eraan gehecht. Ik bond de bladeren wat samen met een dik lint en de plant kreeg een bekrompen plaatsje in huis. Na enkele jaren van weinig aandacht en weinig water verhuisde de plant samen met mij naar betere oorden.

Bij het losknopen van het lint zakten de bladeren ontmoedigd naar beneden. Er zaten hier en daar echt plooien in. Ze kreeg toch een mooie plaats in huis, veel meer ruimte en aandacht, nog steeds met mondjesmaat water. Wat bleek, de plant herstelde zienderogen, en zelfs de plooien verdwenen en de bladeren werden terug vlezig dik. De plant regenereerde zichzelf en straalde als een jonge meid. Sindsdien werd ze moeder, grootmoeder en zelfs overgrootmoeder. Haar stralende kracht leeft verder in haar vele nazaten. De derde en vierde generatie staat nu klaar om haar werk verder te zetten.
Picture
Picture
Elke lente oogst ik van enkele planten de dikste bladeren en de kleine jonge scheutjes Als dank krijgen de moederplanten verse aarde en terug wat meer ruimte. De geoogste bladeren worden ontdaan van hun tandjes langs de rand, en vervolgens in dunne schijfjes gesneden.

De gel die vanuit de binnenkant van het blad vrijkomt is eenvoudig te mengen in een basis dagcrème en doet naar mijn ervaring wonderen voor kleine brandwonden of littekens. Nadeel is dat die gel zonder bewerking niet lang houdbaar is. TIP: bij een acute brandwond van max tweede graad (= huid is nog dicht) kun je een volledig blad afsnijden, overlangs opensnijden en de gel-laag meteen op de huid leggen. Werkt erg verzachtend en afkoelend.

LET OP: de zelfgewonnen Aloe Vera gel is enkel voor uitwendig gebruik. De groene buitenkant is immers erg laxerend en zou vreemde effecten kunnen teweegbrengen bij inname. Voor inwendig gebruik je dus steeds de gestabiliseerde Aloe Vera gel die in de handel verkrijgbaar is.

Om de houdbaarheid te verbeteren en toch de kracht van de Aloe Vera gel te benutten vul ik een glazen bokaal met de schijfjes en dompel ze onder in een kwalitatieve huidolie. Zorg ervoor dat de bladeren droog zijn voor je ze versnijdt. Er mag geen water in de olie komen. Dit oliemengsel laat ik enkele maanden staan, waarna ik de brij uitpers in een neteldoek. De uitgeperste brij gooi je weg en de opgevangen olie doe je in een donkere fles. Die olie is dan lange tijd houdbaar en is erg deugddoend voor een droge, schrale huid. Je kan ze gebruiken als toevoeging aan massage olie of voor droge handen en voeten. Als je de olie mengt met kokosolie in een verhouding (1/3 - 2/3) dan bekom je een erg voedende
dagcrème voor de droge huid. Kokosolie is op kamertemperatuur vast, wat smeren moeilijk maakt. Je kunt de kokosolie opkloppen terwijl je de Aloe Vera olie langzaam toevoegt totdat je een smeuïge massa krijgt.

Deze dagcrème is zeer bruikbaar om je te beschermen tegen de schrale lente wind en de eerste zonnestralen. Je huid dient zich ook aan te passen nu je terug volop van de buitenlucht gaat genieten. En aanpassen, daar weet de Aloe Vera plant alles over!
Picture
Picture
0 Comments

Homemade Granola

7/6/2017

0 Comments

 
Deze homemade granola maak ik zonder toegevoegde suiker en met een minimum aan toegevoegd vet. Deze granola plakt dan ook niet aan elkaar, maar vormt een licht verteerbaar geheel boordevol goede vetten, plantaardige eiwitten en natuurlijke suikers. De toegevoegde kruiden geven deze granola een heerlijke geur en wat kleur. Je kan op basis van dit recept eindeloos variëren. Ik hou ervan de kleur te variëren door er andere accent kleuren aan toe te voegen door de keuze van de stukjes fruit of de pitten en zaden mix. 

Geniet van een zalig ontbijt met granola en (granen)melk / yoghurt of kefir. Dit laatste is een gefermenteerd melkdrankje, boordevol goede melkzuurbacteriën. Dan voed je niet alleen je brein maar ook je darmen met goede bouwstoffen. Maar dat is voor een volgende blog.
Picture
Nu aan de slag:

Eerst maal je 200 gr notenmix grof in de blender. Niet te lang mixen zodat je nog mooie notenstukjes ziet. Dan meng je daaronder 200 gr havermout
Doe op je bakplat twee eetlepels olijfolie of kokosolie en wrijf de bakplaat in

Het mengsel van de noten + havermout doe je op de bakplaat met daarbij een mix van pitten en zaden. Bijvoorbeeld
+ 1 lepel van 
  • zonnebloempitten 
  • lijnzaad
  • chiazaad
  • pompoenpitten
  • sesamzaad

Dit alles goed mengen op de bakplaat en de oven voorverwarmen op 160 graden
Je bakt vervolgens het mengsel 15 a 20 min bakken op 160 graden en om de vijf minuten goed omroeren. Neem de bakplaat desnoods half uit de oven (met ovenwanten aan!) om de kleur te inspecteren. Het doel is dat de mix lichtjes roostert voor een betere verteerbaarheid en de typische smaak. Let op dat de mix niet aanbrandt, dat is super zonde en heel wat geld bij de kippen gegooid

Haal de bakplaat uit de oven (vergeet de ovenwanten niet!) en meng meteen de kruiden eronder (mix moet nog goed warm zijn) eronder
+ 1 lepel
  • kurkuma (remt ontstekingen)
  • kaneel (reguleert bloedsuikerspiegel)
  • maca (geeft energie)

Nu kan je naar believen de granola afwerken met
+ 1 lepel
  • gedroogd fruit (neem er waar geen extra suiker is aan toegevoegd)
  • veenbessen
  • goijbessen
  • kokosschilfers
  • rozijnen (hier zijn kinderen dol op en deze geven de granola een zoetere smaak)

Het fruit mengsel nooit mee-roosteren in de oven. De kurkuma kan je (granen)melk of yoghurt wat kleuren achteraf. Ben je een echte zoetekauw, dan kan je nog wat agavesiroop of vloeibare honing in je yoghurt of (granen)melk doen. De granola goed laten afkoelen en bewaren in een afgesloten doos. 

SMAKELIJK

Vitale groetjes

Ann 
0 Comments

Elke stap telt in 2017!

5/1/2017

0 Comments

 
Station Brussel Noord. Hier telt de tijd. Een minuut te laat aan het perron. De bus zal ik straks ook wel missen. Hopelijk is mijn avondeten straks niet koud. Voor de zekerheid even mijn honger weg knabbelen met een mattentaart? Tegen de honger die misschien straks knaagt? Echte mattentaart uit Geraardsbergen staat op het briefje. Of nee, toch maar niet. Niettegenstaande de 6540 stappen op mijn fitbit teller is een mattentaart snel meer waard. En de cappucino deze middag met slagroom en een koekje hakte er al in. Even napraten met de collega’s bij de start van het nieuwe jaar. Dan mag het al eens iets meer zijn, toch?

Of wordt het toch menens met die goede voornemens?

Fit proberen blijven en die cijfers op de weegschaal onder controle houden. Een van de vele goede voornemens voor het nieuwe jaar. De 80jarige kranige dame naast me op het perron heeft een werptent bij zich. Rimpelrock in de winter? Waar zou ze naartoe op weg zijn? Toch een charmant beeld. Fit blijven zodat je goesting blijft hebben in het leven! Een goed voornemen me dunkt.

Elke stap telt. Sporters beleven meer. Topsport hoeft het zeker niet te worden, maar zitten is zeker en vast het nieuwe roken. Je lijf kleeft vanbinnen toe als het bloed niet af en toe goed rondpompt. Daarom draag ik gewetensvol mijn stappenteller. Elk uur tussen 8h en 18h, tien minuten voor het uur, trilt het ding. Get another 180 steps! Go for it! Vaak lukt het me dan even van mijn bureaustoel te wippen. Een glas water halen twee verdiepingen lager en niet morsen op de trap op de terugweg. Of even naar het toilet drie verdiepingen hoger. Steevast de printer op een ander verdieping gebruiken. Met de trein naar Brussel voor die vergadering. En dan, tja, je trein missen en tijd vinden om een nieuwjaarsblog te schrijven.

Elke stap telt en kleine routines veranderen kan een groot verschil maken. Net zoals die ene minuut in het station.

Mijn wens voor jullie: Je hebt opnieuw een zee van tijd in 2017. Maak er iets moois van.  
0 Comments

Uit de dromen van de lente wordt in de herfst jam gemaakt

13/6/2016

0 Comments

 
Een mooi citaat van Peter Bamm met een belofte voor de komende maanden, maar laat ons vooral eerst genieten van de dagen met het meeste daglicht. Binnenkort is het midzomer en verdwijnt de zon weer wat vroeger onder de horizon. Tijd om nu voor onszelf vitaliteit en levenskracht te oogsten! Zoveel mogelijk de natuur in trekken en genieten van het groene leven dat je daar aantreft is mijn motto.

Vorig weekend viel me vooral de witte deinende zee van de vlierbloesems op. Deze witte geurige wolken van de Vlier (Smabucus nigra) inspireren veel beginnende kruidenliefhebbers tot lekkere creaties. De Gentenaars kennen vast het Roomer drankje dat met een fris ijsblokje elk zomers gesprek op een terrasje opvrolijkt. Een receptje om zelf een Feeën-wijntje of siroop te maken vind je bij de Hagezussen. In de kruidengeneeskunde is de Vlier vooral gekend als infectie werend en zweetdrijvend middel en verzacht een mengsel van vlierbloesem en vlierbessen sap in de komende winter menig kindergriepje.
Picture
​Maar wat dacht je van een zoete zachte thee, bestaande uit rozenknopjes en vlierbloesems. Geplukt op een warme droge ochtend vang je het meeste aroma. Als je deze thee aanvult met jonge blaadjes van braambes en groene of witte thee, bekom je een zacht zuiverend drankje die Feeën ook wel zouden appreciëren.
​Verder vind je hieronder mijn eigen recept van een heus ‘elixir aperitivum’. Oorspronkelijk is het drankje voor de maaltijd vooral bedoeld om de spijsverteringssappen te stimuleren, zodat het verteringsproces beter verloopt.
De alcohol is vooral bedoeld om de werkzame stoffen in de kruiden te bewaren.

​Het onderstaande recept vangt het aroma van de vlierbloesem, de natuurlijke zoetheid van de Stevia en de pittige kracht van de overige kruiden om een smakelijk licht alcoholisch (ongeveer 5 vol%) drankje te bekomen. In warm uitgespoelde en goed afgesloten flessen bewaard, kun je er tot deze winter van genieten.

​Elixir aperitivum op basis van vlierbloesem, citroenmelisse en zwarte bes.

Ingrediënten:
ongeveer 30 bloementuilen van de vlier
ongeveer 30 toppen citroenmelisse
30 gram gedroogde zwarte bes
10 gram anijszaad
2 rode cayenne pepers of cayenne poeder
1 koffielepel gedroogd Stevia blad
100 ml rum of gin 
sap van 1 citroen (evt wat schil indien bio-citroen)
100 gram bruine rietsuiker
3 liter water

Bereidingswijze:
Verwarm het water + suiker + citroen + stevia tot aan kookpunt.
Roer tot de suiker is opgelost.
Voeg de kruiden toe, dek de kom af en laat afkoelen.
Voeg daarna de rum toe . 
Laat 48h trekken en meng alles regelmatig (enkele keren per dag).
Pers het mengsel uit met een neteldoek.
Vul propere en warm uitgespoelde flessen of bokalen met het drankje.

Gezondheid!
Kruid-je Vitaliteit 
Picture
Picture
0 Comments

Stress burner - geleide relaxatie en meer

27/10/2015

0 Comments

 
Nee, geen fat burner, maar wel degelijk een goede doe-het-zelf stress burner is de progressieve relaxatie techniek van Jacobson. Tijdens deze oefening leer je vooral het verschil voelen tussen gespannen en ontspannen spieren. Door alle spieren per groep één voor één goed op te spannen en daarna los te laten kom je in een diepe ontspanning terecht. Hierdoor verwijder je spanning die in je spieren opgeslagen zit ten gevolge van de dagdagelijkse stress. Het te lang vast houden van deze (onbewuste) spanning in je spieren resulteert uiteindelijk in allerlei klachten.

Het nut van regelmatige ontspanningsoefeningen is meermaals aangetoond en zelfs 'Ook getest op mensen' in het gelijknamige programma van Marcel Vanthilt. Het vergt wel een inspanning om via deze oefening tot ontspanning te komen, maar na enkele malen voel je zeker het resultaat. 

Hieronder vind je een geleide vorm van de oefening op Youtube, zeker handig om thuis uit te testen en regelmatig toe te passen. Eenmaal je de techniek wat onder de knie hebt kun je deze oefening ook in een kort rustmoment (ten dele) uitvoeren. Je kunt deze oefening immers zowel zittend als liggend uitvoeren. Zeker voor het slapengaan is dit een mooie droomvanger en hoort schaapje tellen voorgoed tot het verleden! 

Wil je deze oefening eerst onder begeleiding ervaren en aanleren dan ben je welkom voor een sessie 'relaxatiebegeleiding'. Nog beter is de 'Stress Burner' sessie in te boeken waarbij je na de begeleide relaxatie nog een ontspannende voetmassage ontvangt van 30 min. 


0 Comments

Luister eens naar je darmen...

21/10/2014

3 Comments

 
Plato schreef: "De dood schuilt in de darm". De man kan tevreden zijn, want het belang van de kwaliteit van je darmflora (=de samenstelling van je darmbacteriën)  op je totale gezondheid EN je welbevinden krijgt steeds meer erkenning.
Het grootschalige darmflora project in Vlaanderen probeert deze eerste bevindingen systematisch in kaart te brengen. Ook het tijdschrift PlaceboNocebo beschrijft in hun november nummer de invloed van darmbacteriën op ons eetgedrag. Op de site van de overheid wetenschapengezondheid.be kun je ook eens zoeken op 'darmflora'. Een eerste wetenschappelijke studie met muizen toont effectief aan dat de darmflora verandert bij een vezelrijk dieet. Het duurzame effect op onze gezondheid wordt zeker verder onderzocht! 

Kort samengevat: terwijl wetenschappers zich focussen op hun onderzoek en het  uitwerken van nieuwe therapieën, kun JIJ VANDAAG starten met het leggen van een goede 'voedingsbodem' voor gezonde darmen. Het vermijden van suikers, het eten van veel vezels en verse groenten, vermijden van overmatige stress ; helpen je al een stuk op weg. Veel suikers en koolhydraten voeden immers vooral dit type bacteriën die je doen 'hongeren' naar nog meer suikers en koolhydraten. Als je een tijd lang volhoudt om gezond te eten, dan verandert je darmflora, heb je een betere nutriënten balans in je lichaam en  ga je vanzelf minderen 'hunkeren' naar 'vulling'. 

Ook kwalitatieve prebiotische en prebiotisch supplementen kunnen de gezondheid van je darmflora snel opkrikken. Vraag hiervoor raad aan je apotheker of in je biowinkel. 

Voor de geïnteresseerden: De invloed van de 'zwervende zenuw' of nervus vagus in dit interactief 'touwtje trek' tussen je darmen en je hersenen wordt mooi beschreven in een 'Bioessay van Augustus 2014'. Indien je interesse hebt in het volledige artikel stuur ik je dit met veel plezier op. 

3 Comments

Opleidingen voetreflexologie: bereikbaar voor iedereen

15/9/2014

0 Comments

 
Ben je zelf fan van voetreflexologie? Weet je hoe deugddoend deze behandeling is? 
Dan zijn onderstaande opleidingen misschien iets voor jou!
Het Nationaal Verbond der Belgische Reflexologen gaat terug van start met een reeks opleidingen, in verschillende handige modules. 
Je kan kiezen uit
  • Fase I: Relexatie reflexologie (5 dagen)
  • Fase II: Professionele reflexologie (10 dagen)

De Fase I opleidingen gaan op verschillende plaatsen in het land door. Afstand hoeft dus ook geen probleem te zijn.
Voor mezelf is het ooit zo gestart, met een kennismaking van enkele dagen. Ondertussen ben ik vele jaren studie en verdiepingsmodules verder en nog steeds met evenveel passie.

Voor meer detail rond inhoud en voorwaarden, klik op de site van NVBR.
Misschien worden we wel collega's in het vak ;)

Picture
0 Comments
<<Previous

      Klik hier om je in te schrijven voor de Nieuwsbrief!

    Inschrijven!

    Archief

    May 2019
    December 2018
    July 2018
    March 2018
    June 2017
    January 2017
    June 2016
    October 2015
    October 2014
    September 2014
    June 2014
    March 2014

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.